Mitos atau Hakikat dri Adam untuk Hawa

January 17, 2010 Sunday, January 17, 2010 karya - karya Jaja Jeng
Semasa blogwalking tdi pagi..aku terjumpa satu artikel yang best untuk dikongsi bersama..terima kasih kepada admin blog ini SeliparJepun... Sedikit sebanyak sy telah edit untuk memudahkan pembacaan..... layannggggg~. 1. Perempuan Tidak Pernah Puas Hati - Hakikatnya: Perempuan sentiasa mahu perbaiki keadaan supaya lebih baik. * Yang sebenar2nya tentang Mitos 1... Wanting to make things better is not the same as never being satisfied with anything. Katakan kau orang menyuruh seorang teman sestudio/sekuliyah kau memperbaiki report or case study, sedikit pembetulan, di sana dan di sini, tetapi ini tidak bermakna yang kau orang tidak berpuas hati dengan kerjanya, bukan begitu? It's the same with the perempuan-Hanya kerana perempuan mahu sesuatu yang lebih baik, diperbaiki, dilebih sempurnakan, it doesn't mean we are impossible to satisfy. Tetapi satu yg harus aku akui dpd beberapa komentar yg dipungut dpd teman2 seperempuan, mereka mengakui, apabila tiba kpd relationship, mereka tdk mudah dipuaskan sebagaimana lelaki. Mengapa? Kerana aku percaya, standard emosi perempuan lebih tinggi dpd lelaki. Kerana itu jugalah dpd sebesar2 perkara sehinggalah kpd sekecil2 perkara, ia sentiasa berada dlm perkiraan perempuan. Pemikiran perempuan lebih kompleks berbanding lelaki.. Lelaki harus ingat, perempuan memang suka melakukan detailings. Bukan detail drawings yang aku hadapkan sepanjang aku kat studio tuh..kalau yg tu,aku pown malas~haha! Bg lelaki detailings menyusahkan. Bg perempuan, detailings itu menunjukkan komitmen, malah memperindah perhubungan. Apa yg harus lelaki ingat, apabila gf kau mencadang atau menyuarakan satu2 perubahan dlm perhubungan, gf kau sebenarnya BUKANNYA merungut, atau mengkritik. She's expressing her commitment to making the relationship the best it can be. Soalnya, kenapa lelaki selalu m'gunakan mitos ini apabila mencari kesalahan perempuan? Jawapannya mudah saja: kerana lelaki m'gunakannya sbg alasan utk tdk m'pedulikan kehendak perempuan, dan mengelak dpd melihat kesalahan sendiri! kah kah kah! am i right?? kalau salah tolong tunjukkan. 2. Women Are High Maintenance - Hakikat : Intimate relationships are high maintenance * Yg sebenar2nya tentang Mitos 2... It's not the women who are high maintenance - It's relationship. Successful relationships aren't easy. Kerananya, kita terpaksa bekerja keras, lebih dpd biasa, kita adakalanya tertekan, kita juga terpaksa berkorban. Okay guys, bayangkan sejenak kau orang memiliki kereta idaman anda(kete idaman aku sebenarnye), yg anda intai selama ini - 4WD CR-V Honda DOHC I-VTEC atau Harrier dgn kuasa selaju kuda di hujung kaki kau. Apakah selepas memilikinya, kau akan merungut2: "Minyaknya kuat sgtlah," atau "Bunyinya tak berapa senyaplah, kena selalu pergi servis." Sudah tentulah kau tdk akan, atau seboleh2nya mengelak, dpd merungut2 tentang perkara ini (sekurang2nya utk 3 bulan yg pertama kerana sdg dan masih syiok memakainya), kerana ya kau mengerti, itulah harga yg kau perlu bayar utk apa yg kau telah pilih. Well, demikianlah juga halnya dgn perhubungan. They need attention n work n maintenance in order to run properly. Kerana secara tabi'inya perempuan lebih sensitif, lebih beremosi, dan lebih suka melakukan kerja2 detailings, maka tdk hairanlah jika perempuan menjadi pihak yg lebih byk mengusahakan kerja2 connection, komunikasi, dan sbgnya. Kerana mengerti perhubungan cinta yg aman dan berjaya memerlukan high maintenance, sebab itulah perempuan bersifat sedikit mendesak, dan menekan. Soalnya, lelaki selalu menjadikan mitos ini sbg alasan utk tdk 'bekerja' demi perhubungannya, dan inilah yg selalu membuat cik kak2 kita sakit dan makan hati! lalala~ correct me if i'm wrong.. 3. Perempuan Suka Control Lelaki - Hakikat: Perempuan sebenarnya mahu menyumbang, memperbaiki, dan dimasukkan dlm perancangan. Perempuan sentiasa mahu masuk campur dlm apa jua masalah yg tercetus antara dia dan pasangan, anda tidak percaya? Lelaki yg tdk pandai mengatur kewangan misalnya, yg selalu pokai pd tengah bulan, apa solusinya? Sudah tentulah si gf mengambil inisiatif utk membantu. Caranya? Terpulang. Ada yg menolong dgn kaedah meminjamkan wang, atau bg yg lebih bermurah hati dgn segala senang hati mengamaljariahkan saja wangnya kpd si lelaki, atau ada juga yg campur tangan menjadi financial planner utk si lelaki. Dan masalah tipikal pasti timbul selepas itu: Ini nampaknya satu percubaan utk jadi queen control. * Yg sebenar2nya tentang Mitos 3... Perempuan dlm mana2 perhubungan sekalipun, pasti meletakkan cinta sbg agenda teratas(takde la sangat..bg aku,family 1st!). If we see you hurting, we want to make it better. If we see you struggling with a problem, we want to help you find a solution. Mengapa kita, perempuan, melakukan semua ini? Because we love u. Sebab itu tdk hairanlah, perempuan, sentiasa mahu masuk campur dlm apa jua masalah yg tercetus antara dia dan pasangan. Perempuan mungkin memang ditakdirkan mempunyai semangat berpasukan setiap kali bercinta dgn seseorang. Sebab itulah apabila perempuan mula sibuk2 dan menyibuk dlm beberapa urusan, lelaki jadi jengkel. Tetapi awas lelaki! Perempuan hanya mampu memberi input, bukan kerana mereka mahu control lelaki, tetapi kerana mereka mahu turut serta, merasai keseronokan 'keterlibatan' dgn pasangan yg dicintainya. Soalnya sekarang, sesetengah lelaki menganggap, mereka tdk sepatutnya tunduk kpd jajahan pasangan. Menerima pertolongan dpd perempuan hanya menunjukkan kelemahan mereka. It makes them less powerful. Mungkin kerana itulah agaknya banyak fasa2 penting dlm perhubungan yg sepatutnya sudah dicapai pd masa2 tertentu, terbengkalai, dan tdk menunjukkan sebarang petanda masa depan yg positif, kerana lelaki, kau memang degil! haha..aku pon degil gak!tp aku perempuan~ 4. Perempuan Lekas Cemburu Dan Suka Mendesak - Hakikat: Perempuan amat menjaga perhubungan cinta Situasinya begini : A couple misalannya, dgn seorg lagi girl (sahabat baik kpd si gf), berkemungkinan utk terjebak dlm krisis hubungan 3 segi. Si gf mendapati sahabat baiknya ada menyimpan perasaan kpd si bf, berdasarkan body languagenya, tutur katanya, perlakuannya, juga gerak matanya. Jadi kerana si gf percaya bahawa dia perlu berbuat sesuatu utk menjaga perhubungan cintanya, maka sahabat baiknya sendiri, perlu dicurigai, dan perlu diawasi. * Yg sebenar2nya tentang Mitos 4... Mana2 perempuan sekalipun yg berada dlm dunia percintaan tdk akan sekali2 mendedahkan perhubungannya kpd bahaya. Mereka tdk akan membiarkan sebarang perkara pun yg boleh mengancam atau membahayakan hubungan. Perempuan selalu menjadi amat sensitif, terutama sekali apabila ia mem*sensored*tkan boundaries perhubungan, juga terhadap apa2 saja unsur yg boleh memisah atau memecahbelahkan. Kerana itulah perempuan secara automatik, menunjukkan sikap cemburu, banyak bertanya, banyak menyoal, dan kemudiannya mendesak, kerana bg mereka itu adalah beberapa langkah paling penting dlm menjaga keharmonian perhubungan. Jadi lelaki, protect yourself n your relationship. Jgn terlalu keras spt batu, dan jgn juga menutup mata seolah2 tiada apa yg berlaku. Berjaga2lah terhadap asap yg baru keluar kecil, supaya ia tdk bertukar menjadi api yg marak! 5. Perempuan Yg Berdikari Tdk Perlukan Perhatian Lelaki - Hakikat : Walaupun wanita kuat dan berdikari, tdk bermakna mereka tdk perlu dan tdk mahu dimanja lelaki.Sape kate ha?? Aku percaya, di dlm dunia ini ada 2 jenis perempuan : Satu, jenis yg vulnerable dan dependent, mahu dilindungi, mahu dijaga, dibelai dan dimanja, manakala perempuan yg jenis satu lagi pula adalah mereka yg perkasa, yg kuat, yg capable, yg tdk perlukan (baca semula: "Yg TIDAK BERAPA memerlukan...") perhatian dan jagaan lelaki. Kau tergolong dlm kategori yg mana? (aku yg ke 2! haha) *Yg sebenar2nya tentang Mitos 5... Inilah sikapnya. Inilah yg selalu berlaku. Apabila seseorang lelaki itu berpasangan dgn perempuan yg berkarier besar, dgn masa depan besar, pendapatan besar, jiwa besar, pendek kata semuanya besarlah - He often mistakes her competence n confidence as an indication that she doesn't need or want to be taken care of. Kebanyakan lelaki menyangka, pasangannya adalah jenis wanita yg tdk perlu dirisaui. Hendak servis kereta? "Oh dia boleh uruskan sendiri..." Hendak betulkan sinki bilik air yg tersumbat? "Dia pandai buat sendiri..." Hendak beli barang hantaran kahwin? "Itu pun dia boleh buat sendiri tuu..." Ketidakhadiran pasangan utk melihat, membantu, atau meringankan beban, sebenarnya, hanya akan menimbulkan implikasi-implikasi yg lebih merumitkan. Ia akan dilihat sbg satu signal si lelaki tdk bertanggungjawab, bersikap lepas tangan, tdk menunjukkan ciri2 sbg bakal suami yg mampu memimpin keluarga. Lelaki, kau silap. Kalau pun gf kau jenis yg strong, capable n independent, ini tdk bermakna mereka mahu terus tdk dipedulikan sepanjang masa. Guys, sometimes women want you to help us do something even if we can do it ourselves.(bukan ngade2 or gedikz2). Ada masanya lelaki, perempuan, mereka sedar mereka mampu melakukan segalanya, tetapi mereka mahu merasai support kau orang, kekuatan kau, perlindungan kau. Kerana itulah perempuan suka mendengar teman lelakinya bertanya, "Apa yg boleh saya buat utk awak?", kerana apa? Kerana ia mencetuskan perasaan selamat, dan dihargai. Soalnya sekarang, kebanyakan lelaki mengambil kesempatan atas kebolehan dan kemampuan pasangannya, sbg alasan utk bersikap acuh tak acuh. Dan yg lebih menjengkelkan hati perempuan, "Ala relaks laa... dia boleh buat sendiri..." (kalau mcm tu..ko berchenta lah sorang2!) p/s: nilai lah sendiri ye!....


anda rasa? 

4 Response to "Mitos atau Hakikat dri Adam untuk Hawa"

  1. Anonymous Says:

    really meant dat..d way u shud understabd women..=D

  2. Jaja Jeng Says:

    iye mis ano,i know who you are...hehe..

  3. SayaialahPa'E Says:

    yeah guys,,,,u all MUST! *haha.tp aku pun ssh nk paham sorg lelaki....

  4. Jaja Jeng Says:

    lelaki senang je nk fhm...drg sume ikut flow je...