Aku Bukan Gay!

From OBE blog...
aku nk kongsi kepada sape sape yang singgah kat cni...

p/s : Thanks Obe..hehe..



anda rasa? 

[ Ke Sunway Pyramid ]

Seumur hidup aku, boleh bilang dgn jari tangan kanan brape kali aku ke Sunway Pyramid..betol!termasuk semalam baru 3 kali..pertama sekali aku masuk nk main game kat dia nye arked tapi xjdi langsung g tgk dorang dorang ni main boling, second time g jalan2, third time semalam aku nk masukkan duit untuk ahli majlis tertinggi keluarga Ariffin bersekutu, iaitu penasihat kewangan aku yang nombor-3, Cik Haslinda Ariffin, merangkap kakak sulong aku..hahaha...oh silap,dia bukan berpangkat Cik lg, sudah berpunya, ank dah 3 jang..Oh ye ahli keluarga Ariffin memang merancang pembangunan keluarga mereka..lol..

Dengan selamba aku masuk tempat parking sunway pyramid....mencari ruang kosong untuk memarkir kereta Inspira yang di beli 2 tahun lepas...Damn Full House!!!..celaka, ape benda dorang ni wat sempena maal Hijrah semalam?????Sunway???nooo...Nampaknye hanya aku yang berniat baik,bank-in duit...

Sampai di Maybank nye self service terminal..sekali lg aku mencarut panjang...Ramai nye yang tgh Q nk masukkan duit...hampeh, ATM sebelah ni bukan main kosong...biasa nye ATM yang kne beratur, ini CDM plak, aku layankan shja, sambil mencuci mate tgk amoi2 yang lalu lalang, itu baru amoi yang lalu lalang, adik Drogba pun ada jgk weii...Rase mcm kat Afrika Selatan je..setelah sejam,akhirnye giliran aku sampai untuk menggunakan mesin CDM. ok selesai!Alhamdulillah,transaksi aku berjaya...

Selepas itu aku menuju ke orange atrium berjumpa dgn kekaish hati pengarang jantung di Nichi..hehe..style x?rofl..Dan masukla aku ke kedai tersebut...Rambang mate tgk baju baju perempuan wei..Ape yang menarik perhatian aku adalah model model yang xbernyawa di kedai tersebut..sungguh menarik hati la...hehehe...tgk gambar di bawah..menarik kan?

Di kala aku tgk patung ni, baru aku terfikir kenapa demikian rupe sifat dan paras rupa patung ni...di pakaikan baju, skirt dan aksesori mcm gtu..."KALO KO XSLIM MACAM AKU NI, JANGAN HARAP LA KO NK MUAT BAJU MACAM AKU PAKAI NI HA, KALO KO TAU SAIZ KO TU BESAR PEGI JE FOS DEPAN KEDAI NI ABIS CITE, XPAYAH SUSAH PAYAH NAK CARI KAT KEDAI NI"....cilakak!...

p/s: aku sayang orang yang tgh menilik cardigan tu ha..

anda rasa? 

[ Gara gara 5's ]

Sudah lama tidak mengupdate blog ni.....haha...tidak lain tidak bukan kerana malas menjelma hari hari...lgpn diri sendiri agak busy dengan perkara perkara duniawi...begitu juga ukhrawi..hehe...balance!kata aku...sempena dgn tahun baru kalendar islam, selamat tahun baru hijrah 1432 (kalau aku xsilap) kepada mereka yang menyambut nye....sambutlah dgn penuh rase syukur kepada yang PATUT...yang xpatut tu letak letak la kat tpi dulu..karang2 sambung la ye....

5's???..
namo rima tu boh????..
kepada mereka yang xtau, sila google..xpun kalo malas sgt aku letak link kat cni dan yang paling penting kne la bace, jgn tenung je john....
5's for dummies..

Company yang aku tgh on job sekarang ni mengamalkan unsur unsur 5's yang agak berkesan..Mula mula menjadi pre-staff company ni dulu, aku agak kagum dgn dia nye perlaksanaan ..evrything is fucking label dude...everywhere!its was fucking systematic...biasala, kalo dah kilang tersebut di pacu dgn orang mata sepet isap rokok xsampai stengah batang pastu buang rambut konpem lurus nye cakap bahasa inggeris mcm cakap bahase urdu dan aweks2 di sana cute mcm maria ozawa, perlaksaan system ini pasti sukses la...

Aku bukan nk promote company aku kot!!tpi aku nk kongsi 2 gambar yang aku sendiri tangkap di dalam tandas lelaki tingkat 1 department Research and development..kepada penggemar tandas berkenaan....TERIMALAH HAKIKATNYA YE!..shit!...

Btol..di ctu pun ada label, agak mengganggu sebenarnye...serius shit aku bercakap benar...sila scroll ke bawah ye jang...


P/S : dayyummm..dgn jujurnye aku xpernah melepaskan nature's call di mangkuk ini....

anda rasa? 

[ Untuk Pencuci Mulut ]

*greeting to all....

Just wanna share something from my blog walking session yesterday. Its make me laugh, and i think it will make you to...so enjoy...


Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar ?.

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, 'Cash On Delivery'?

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti?.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu?

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke?.

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan?..

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut apa ubatnya?.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan?

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau?.

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang 'Indah Water'?

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit?

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena?

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap?


p/s :Dah lupe celah mane aku amik mende ni....huhu...
lagu : [Avenged Sevenfold - Nightmare]

anda rasa? 

[ terpaksa update ]

Baru lepas bace blog ERK888...menarik btol cara peng'update'tannya..ERK888, gua nk wat style lu boleh x?lu senyap je, so diam itu tanda setuju lah kan..hehe..



  1. Selamat Hari Raya berpuase kepada semua yang singgah di sini, singgah tu klik2 la pape yang patut ye, nuffnang tu ke, manggads tu ke, same2 kita membuat amal di bulan yang mulia ini..
  2. Sama macam ERK888, puase tahun ni agak mencabar untuk wa yang kne ulang alik dari Sentul ke Shah ALam hari-hari.FYI, wa penggune setia perkhidmatan RapidKL, 6.30 wa dah turun, terpacak kat lrt sentul.Sejam lebih baru sampai kat Shah Alam, selepas 2 kali transit,Star LRt-->Putra LRT -->Bas plak..jauh perjalanan..
  3. Dari post mortem yang wa wat sendiri sebelum tido, untuk hari hari yang bekerja,sbelum pkol 10 pagi wa rase pahala puase wa dah tinggal separuh, ini sume kerana aweks2 yang xprasan wa ada kat ctu yang pakai ketat2 je sume..orang kate sekali tgk itu rezeki..erkk..
  4. Wa igt nk diet, tpi macam xboleh..
  5. Wa baru tau jenama BATA itu bukan Malaysia nye brand...wa rase bersalah kerana wa beli kasut BATA hari itu, kerana kasut buruk Stan Smith wa yang ciplak itu kne curi.Time nk beli tu wa tringat je time2 sekolah rendah dulu nyanyi lagu negaraku (macam dalam iklan), tpi rupenye wa silap.
  6. Lapar la plak.....
  7. nanti wa update lagi ye...

anda rasa? 

[ Quote Bersama Jaja JoaQuin ]

"JIKA kau memancing ikan
dan ikan itu telah tersangkut pada mata kailmu
janganlah engkau terus membuangnya ke dalam laut semula
kerana ia mungkin sakit oleh bisanya mata kailmu
dan mungkin akan menderita sepanjang hidupnya.."


thanks aman

anda rasa? 

[ Nama Saya Yusrizal Ariffin ]


Hati,
Satu hati untuk semua materi,
Satu hati  untuk semua situasi,
Satu hati nanti kembali pasti,

Jika gembira hati itulah,
Jika beriman hati itulah,
Jika bercinta hati itu jugalah,
Terlalu banyak perkara untuk satu hati,
Barangkali hati itu jugalah yang akan terluka nanti….

Hati,
Hanya Aku Tiada Ia,
Perginya hati kini,
Membawa diri,
Mengadap Illahi.

-          10th June 14, 2010      –

p/s: Also credited to Saudari Hana-Aecha (gua cilok ayat dia sket...hehe...)

anda rasa? 

[ Perjalanan Menongkah Akhlak Puteri Kabus ]



Wahai si puteri,
Hari ini seorang diri,
Mana perginya engkau punya 'laki',
Mata melihat tanpa berkelip, rezeki,


'Dik, Dunhill sebatang lagi!',puteri bersuara lagi,
Disedut dan dihembus dengan berani,
Lalu Si Puteri berlalu pergi,
Berkasut tumit tinggi 3 inchi,
Aku terkontang kanting disini,

Setiap hari,
Berjumpa lagi,
Besok hari pasti,
Puteri kabus masih di sini.


10 Jun 2010
-Quin-

p/s : Epi besday my dear friend, Mohd Hafizul Izwan...

anda rasa? 

[ Kahwin ]

June 6, 2010 Sunday, June 06, 2010 karya - karya Jaja Jeng 0 CoMMEnT
Ramai sungguh kawan kawan yang akan berkahwin ataupun bertunang bulan June ni. Di harapkan kamu semua kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Maaf kerana tidak dapat menghadirkan diri ke undangan kalian kerana keadaan sekarang yang tidak mengizinkan. Ape pun doa buat kalian sentiasa di iringi.

Selamat melangkah ke alam yang paling akhir dalam fasa kehidupan, iaitu fasa alam rumah tangga. Itu pendapat aku, pendapat korang semua ada yang boleh di ambil kira, ada yang k.i.v je. Andai kalian tersilap langkah, undurkan ke belakang buat seketika.
 
Post yang kedua pasal kahwin. Tiada apa yang menarik. Saya juga belum kahwin. Masih single. Masih menanti. Mungkin belum bersedia. Suatu hari nanti, pasti..


nota kaki : Cane nk kawin, bgn pagi pun terpaksa..ayat abg karim stoner..


 Rajah : Nasib RM, kalau DOLLAR.??







anda rasa? 

[ GAY = Good As You]

Sunday, June 06, 2010 karya - karya Jaja Jeng 0 CoMMEnT
*JoaQuin like this!!!!!!!!..Click...

Ini adalah entry yang pertama aku pasal gay...haha..
Jangan ragu - ragu tentang status aku...
aku masih straight seperti sedia kala...

 *semoga taktik ini berkesan untuk mendapat hit kat enjin carian google..korang jangan tanya kenapa!Cuba berfikir seperti bdk2 yang kantoi dalam Vista Angkasa, anda akan tau apa yang dorang cari di google..haha..

*Aku mengaku gay atas dasar hiburan semata - mata, aku bukannya Saiful!..Untuk menceriakan hari hari kawan kawan ku yang stress sahaja, jika lepak di kedai kopi topik gay pasti membuatkan orang di sekeliling xkering gusi, macam macam pendapat boleh di dengari..

*Dengan mengaku gay aku terasa menghampiri perasaan yang super hensem, bajet Cool dan boleh mengelak dari perempuan yang cantik..haha..

*Kepada gay yang jatuh cinta dengan aku, maafkan aku kerana kisah cinta kita berkhir di sini sahaja, aku pilih jalan yang mengikut tabii, jalan engkau ada aku kisah..

*Bagi yang annoying dgn perbuatan aku, memang itulah tujuan nya, itu bermakna aku telah berjaya mencapai tujuan..at list aku mencapai..

Rajah : matlamat menghalalkan cara.




p/s : Prince Of Persia stylo abis....



anda rasa? 

[ F.Y.I ]

aduhhhh...
Ingat nk update..
tpi bahan dalam HP gua la bro...
terpaksa delay sket...
CABEL hp gua yang power tu hilang...
lelah aku cari semalam...
kalo dah jumpe nti gua update...







p/s:terasa nk pakai Iphone 4 generation..stylo...

anda rasa? 

[ update laju = quick update ]

*Greeting..(depends which one you deserves)..

Di sebabkan faktor tiada mase untuk meng-update, inilah yang terjadi..quick update..faktor yang sebenarnye bak kate Yuna  adalah kemalasan yang sgt amat untuk update..haha..

Ok, quick post akui bukannye ala2 Che Det yang main nombor je...update kali ini adalah mengikut kategori iaitu:-


  1. Keagamaan atau Kerohanian (mggu ini)
  2. Politik (mggu depan)
  3. Kehidupan yang Real punye (mggu mggu depan)
  4. Budaya dan adab sopan (mggu mggu mggu depan)
  5. Suke hati aku la topik ape pun (mggu mggu mggu mggu depan)
*tertakluk kepada perubahan..sekian terima kasih...

1. Keagamaan dan kerohanian.

Mesti ustaz and ustazah sekolah rendah ana bangga dengan post ini kerana akhirnya ana berada di jalan yang agak lurus berbanding sebelum ini, tgk 'gua' di gantikan dgn 'ana', sesungguhnya bukan anamoli..tampak lebih stylo ana rase..=D..Okey,mood mp3 ana di tukar kepada lagu keagamaan juga..sebagai contoh sekarang ini ana tgh dgr lagu Maher Zain - For The Rest Of My Life (klik untuk download lagu tersebut)...ini lagu nasihat..seronok dgr..seronok sampai dalam playlist winamp ana hanya ada lagu ini di ulang2..sampai saat kini dah 4 kali ulang...ok..dah 5 kali...biasanya ana pakai boxer je time2 cenggini, tetapi ana tampil lebih stylo sket dgn memadankan baju melayu warna ungu dgn boxer ana...baju raya tahun lepas...Ok berbalik kepada topik kita...hayatilah bait2 tersebut...

I'm opening up my heart with honesty
Let's avoid the hated and hatred
Let's remain thankful with what we have
Let's avoid all lies and sins   

Ini adalah maksud lagu yang telah di translatekan kepada bahasa orang putih..lagu asal dalam bahasa Al-Quran..lelah ana translate,so mcm di atas dia come out...hehe..Sbenarnya ana pun xtau ape bende yang terselit and tersepit di sebalik lagu itu, tetapi yang ana tahu, keratan lagu ini mengajak kita kearah kebaikan...bak kata ustaz ana, 'amar maaruf nahi mungkar'...sampai skg ana igt hasil kne berdiri atas krusi time 14 thn hidup kat dunia ini..

Setakat itu je la sebab ana ada komitmen pagi besok..awal2 pagi nk kena g shah alam dah..ana kena tidor awal..Selamat malam untuk anta and anti semua..salammm...


p/s: selamat malam Hana_Aecha..........

anda rasa? 

[ ConcerN ]

Salam dan selamat sejahtera untuk yang membaca blog sy ini. Baru tergerak hati untuk menulis sesuatu. Di harapkan dapat menjadi pedoman kepada sesiapa yang berpotensi untuk melakukan perkara yang sama di masa hadapan. "dah makan pandai2 la basuh pinggan, jangan buang merata je chor, nanti anjing datang buat sepah, xpasal2 masuk dalam berita, mase tu baru nk terngadah"

BUANG BAYI - Kenapa wanita saja yang dipersalahkan??..(inilah topik yang saya nk ungkapkan kali ini)...

Berita di tv dan di media2 cetak terlalu memokuskan tentang tindakan tindakan kejam wanita yang melakukan jenayah tersebut. Sy rasa adalah tidak adil berlaku sedemikian kerana sy rase masyarakat perlu menilai titik permulaan jenayah ini berlaku. Masyarakat marah dan mempersoalkan tidak adakah langsung naluri keibuan dan belas kasihan terhadap bayi yang tidak berdaya itu? Dalamkesibukan masyarakat 'menghukum', mencerca dan menghina gadis terlibat,kenapa tindakan lelaki yang menghamili gadis tersebut tidak disentuh?Kenapa dibiarkan lelaki itu terus hanyut tanpa ada kesedaran bahawa apa yang telah berlaku itu adalah salah kedua-dua pihak.

Ia bukan sahaja tidak adil, malah menganiayai gadis-gadis yang terpaksa menanggung beban seorang diri sehingga mendorong mereka bertindak di luar batas kemanusiaan dengan membuang bayi yang baru dilahirkan
untuk menjadi tatapan serangga dan haiwan haiwan di jalanan . Skema nya ayat..ok tukar gaya penulisan..

Bagi aku, dua dua salah, bodoh macam haram, dah terang2 menda tu dah haram, ko nk jgk, last2 dah bunting, mula cuak...bak kata kawan aku "benda haram ni la yang syok nk wat kot"..ada betol nya..


"this people are dumb..wear a protection la jang, kat seven 7 belambak2 chor, kedai mamak pun ada jual kot...cuma nk ke x ko beli je pun..come on la..."


Bukannya hendak menggalakkan perkara sebegini berlaku, tetapi kalau dah datang masing2 punya bodoh tu..fhm2 je la...brengset!..




p/s: bukan untuk menghina atau mengata cuma meluahkan isi otak....

anda rasa? 

[ MALAS ]

xde mood nk update walaupun byk mende nk kongsi but MALAS...later on, when im riding in the right track...hahaha...for now....just go to others blog, read and leave...bye2..

i'll come back soon enough....




sape mamat botak yang stylo ni?....si dia..

anda rasa? 

[ Googling ]

Balik dari solat jumaat aku menjenguk satu blog yang amat menarik bg aku, dia punye head line pun dah cursing malay...Malay being curse ke?..nah,not really..yes you are,u've been curse by your own stupidness and 'sifat-terima-tanpa-analisis-sambil-mengkritik-xtentu-pasal'...

Aku pun mencedok sedikit idea dari blog ini tetapi dengan sedikit perubahan...Mungkin ini adalah something yang kita terlepas pandang ataupun kita xtau, tetapi GOOGLE pun menge'curse' Malay!!!...hahaha...(im not totally Malay, sbb aku harap mak aku ade darah Siam)..

Cube google 'Melayu"...


bagaimana pula dengan bangsa Cina dan India?..




Waras bg seseorang itu jika mereka menyedari tahap ke'curse'san itu...once more...Google 'Rozita'...


LOL!...


p/s:entry ini tidak berkenaan dgn satu malaysia ataupun islam hadhari...

anda rasa? 

[ MJ ]



Siape xknal mamat ni.....Raja Pop....



TETAPI ade satu lg MJ yang baru nak naik...kate orang budak baru nk up...


Inilah dia...MJ yang baru nk up....ini lagu single dia yang baru rilis....klik plizzz,tolongla....


p/s: laughing my ass out.....

anda rasa? 

[ update pemalas ]

Thursday, March 25, 2010 karya - karya Jaja Jeng 0 CoMMEnT

Aku sependapat dengan saudara ERK888....Useless campaign..for more,click here...

anda rasa? 

[ For Sure ]

"i would like to say thank you very much for all the things you had done for me along you are by my side..your advice,your kindliness,your support..i'm appreciate it..Gonna miss you there.Take a good care since I'm not besides you anymore after this..Gonna miss all the moment we shared togather.Hope to see you next time.."

-i miss her goddamn it- 

anda rasa? 

[ Hiburkan Hati Yang Lara ]

 
Thank to my buddy, Moses kerana mengajak aku ke Gig ini walaupun dada aku sakit kerana tabiat yang tidak boleh di ubah. Ada 2 band yang memang aku xpernah dgr pun pasal mereka. They are all fcuking awesome!Crowd agak ramai pada mulanya, tetapi semakin berkurangan apabila menjelang pkol 10 malam..Hari jumaat agaknye..Malam plak tu,masing2 balik awal bayar bil air, lambat2 kang kaunter tutup...lain la macam aku,aku xde kaunter air lg...hahaha...

Those 2 band yang awesome gile are :
  1. Sforzando 
  2. KLPHQ (Kuala Lumpur Post-Harmonic Quintet)


p/s : Sakit dada...adehh..lain kali aku ceritakan lebih detail tentang deme ni k..to somebody out there. im sorry for thing ive done to you...assalamualaikum...

anda rasa? 

[ Hang Urself Out ]

Friday, February 26, 2010 karya - karya Jaja Jeng 0 CoMMEnT
26 February 2010

Im just wake up from a nice slip, i get an sms...One word!Im fucked up..it so fucking FUBAR!!!!!!!!!!!!!!!!...damn i better go take a shower..hahaha...

Back to topic.....
From left Noraihan, Effi, Liza, Faiz, Aku, Fathur, Pijoe, Hanif (ketua pengawas sekolah rendah aku)
Ini boleh juga di panggil mini reunion bdk2 sekolah rendah aku.Gile epik sungguh perkara ini.Rata2 yang aku jumpe pada malam itu adalah hasil ke-tidak-jumpa-an selama 12 tahun.Itu orang panggil epik wahai red neck!Mcm biasala, kalo dah berjumpe tu adalah topik topik yang di bincang, sumenye berkisar tentang kerja, kenangan lame, cinta monyet dan sedikit aksi bahan membahan sesama sendiri..Itulah cara bergurau kot..ada yg boleh di terima dan ada yg tidak..pada yang tidak di terima ampun dan maaf di pinta..satu pujian untuk peserta perempuan kerana anda memang rock abis terutama kepada saudari Noraihan yang xsudah2 di bahan oleh mereka2 ini..tpi dia tetap kool!!!!..

Aku pada mulanya agak malu gak nk bersembang ngan peserta2 wanita ini..mungkin dah lame xjumpa kot, mane tau tibe2 ade orang cari aku sebab kacau awek dia,untuk melepaskan diri aku akan cakap 'aku gay,jagalah awek ko leklok'...itu lesen besar...Satu yang paling obvious di gambar itu adalah aku sorang je yg menganggur..damn!... 'kenapa ini semua terjadi?'..xpe rezeki masing masing..ayat kecewe,cover line..

 
Ini adalah sessi kedua di tampat yang sama dgn pertambahan ahli dari bangi bernama Qawi bersama kawannya, Azrul

Ini pula selang beberapa kedai tempat pertama yang kitorang first jumpa, oleh kerana malu dgn toke kedai yang sebelumnya, masing masing membuat keputusan untuk beralih...hahah..menu nye tetap same 'Ane, nescafe o ais satu'...menu wajib atau menu hari hari atau menu tiap tiap malam bile aktiviti lepak menjelma...

Those two picture were fcuking EPIC...realy dunt know when we have the chance to meet again...of course after this everybody is busy with their own life and career...and me still jobless!...damn...


mode : syok sendiri and emo with sore throat...
lagu ketika ini : bangkit asal by halim yazid....
kata kata ketika ini : "aku berusaha untuk menjadi Muhammad untukmu walaupun kau bukan Khadijah ku"

anda rasa? 

[ Pensel Merah Tuala Putih ]

Assalamulaikum..
Dan Salam Perpaduan..
Dan Salam Satu Malaysia...

Tajuk nye xde kene mengena dgn entry yang beta nk tulis ni...


cume hendak berkongsi beberapa perkara yang aku buat+pikir+tgk beberapa bulan hari ni...


  1. lepak - Aktiviti paling best aku buat.Minggu lepas aku berpeluang lepak bersama kawan2 dari sekolah lame aku.Duduk bersembang sampai pkol 3 pagi sambil menyedut ape ape yang patut a.k.a 'download'.Topik pada hari itu yang di bualkan begitu biasa, soal kerja,pompuan,masalah negara,muzik,kenderaan bermotor and macam macam lg boy's toy stuff...aku tertarik dgn satu topik ini..keNegeraan...jarang2 sbenarnye bersembang pasal ini jika aku melakukan rutin lepak...Ini sume gara gara 'Couple of the year' Malaysia skg..xlain dan xbukan..abg sepul ngan pak cik nuar..kawan ku tibe emo sket dan berkate "why that Australian bastard nk masuk campur dlm kedaulatan undang2 Malaysia?suke suki je nk soh gugurkan dakwaan..WTF?"..aku sgt stuju dgn itu, kerana aku rase mereka tidak patut campur tgn dan kaki mereka dalam hal kenegaraan kita, kerana kita adalah Negara yang berdaulat..Betol ke salah hal abg sepu ngan pak cik nuar biarlah mahkamah yang tentukan..abis cite..*tibe tibe aku rase diri aku cukup Nationalist!...
  2. Weekday life circle - Kalau boleh aku nk wat live blogging pasal kitaran hidup aku sebagai 'penganggur'. Tapi apakan daya,tidak berdaya.Setiap pagi aku akan menghantar kaka kesayanganku pegi keje.Perjalanan agak mencabar kerana jalan sungguh 'lengang' Jalan Tun Razak.Di sebelah malam aku test memang 5 minit je anggaran jarak mengikut mase,tetapi di pagi hari boleh sampai 45 minit..sungguh 'lengang' aku cube berfikiran positif di sini. Keadaan nya masih sama pada ptng hari.Satu je aku puji para pengguna kenderaan bermotor di KL kerana mentaliti mereka adalah lain jika dibandingkan dgn penggune kenderaan bermotor di tempat aku.Kalau di KL, potong dulu baru signal pun orang xkisah la kot time time jammed ni sebab mesti drng pnh buat mende yang same juge. Cube buat aksi yang same di tempat aku,jawabnye adalah,kejar kete yang kurang ajar tu,suruh bhenti tepi..gaduh la..ape lg..hahaha...kate ank lelaki..
  3. kerja - FUBAR!damn...jika korang bertanye dgn aku sama ada aku dah kerja ke belum, dan jawapan yang korang dapat ialah "aku jadi blogger"..jgn tanye soalan yang same untuk kali kedua kerana apabila aku dah dpt kerja nti aku umum kat status Fb aku!...so korang akan tau dgn serta merta....
  4. UNIMAS - tempat aku menimba ilmu..Gile rindu gak time jadi student dulu..PTPTN yang paling best..ahahaha..RIndu sampai aku siap gune Google Earth tgk kawan2 aku yg kat sane tgh buat ape skg ni...sengal...
  5. Royalti or Wang Ihsan - agak2 penganggur macam aku ni dapat ihsan x dari Negeri aku yang tercinta???????...

p/s : hari2 mafia wars kat FB!.....



anda rasa? 

[ jantan ]

Assalamualaikum pembuka bicara...sambutlah bagi yang berhak dan mampu..tidak lupe juga, Salam 1Malaysia untuk semua...


Sengaja untuk lari dari yang kebiasaan...jantan juga bermaksud lelaki..cume jantan itu lebih merujuk kepada jantina haiwan..lagi pun lelaki lebih feminin bunyinya..


Jalan Tun Razak, jam di dashboard kereta, 8.30 a.m dan radio mode, HOT.fm slot Fara Fauzana dan Faizal Ismail.....baru lepas hantar kakak pergi keje...maklum la..adik nya ini sedang menganggur, itulah tugas rutin sebagai adik yang belum kerja...Topik yang di bincangkan tdi adalah "Lelaki Menangis"....wahh!..macam menarik...mcm-mcm respon dari pendengar radio, ade yang positif, ade yang negatif dan ade jugak yang memberi pendapat yang bg aku agak sampah, wat rugi kredit je tepon hot.fm...sampah di sini bermakna pendapat yang di berikan mmg dah di ketahui umum kebodohan nya...Fara dan Faizal pun mengiyakan je la..layannn..kang cakap ape lak...


Bagi aku..Menangis sinonim dengan golongan wanita..tetapi lelaki juga mempunyai hak untuk berlaku sedemikian..kerana ape?..masing2 ade sepasang mata maaa...slain skodeng, boleh juga di gunakan untuk menangis kadang2...Dari pengalaman, ade 2 perkara je yang membuatkan lelaki menangis:-
  • Masalah Besar - Masalah ini bermaksud masalah yang memang besar gedabak abis la. Apatah lagi kalau masalah itu datang bertubi tubi dan cubaan menyelesaikannya menemui jalan buntu. Mmg stress bagai nk gila la kot. Aku xtau, blum lg aku berada dalam keadaan begitu (mintak simpang la).

    • Cinta - Selalunya hubungan sebegini golongan perempuan yang akan menitiskan air mata dahulu tetapi apa kurangnya lelaki, lebih - lebih lagi apabila si lelaki ini di dumb sebegitu sahaja..hahaha..Bg aku tidak salah, cume perlulah di tempat dan waktu yang sesuai, jgn la melalak meraung tempat orang ramai...itu x cool!..ape pun aku tertarik dgn satu perihal ini... 


    "jika lelaki itu menangis di hadapanmu, itulah tandanya benar benar sayang padamu, kerana telah sunnatullah kudrat lelaki adalah pantang untuk menagis, jika ia menangis maka jawapan nya adalah satu, Dia terlalu cinta pada mu"- JajaJeng -



    Benarkah begitu?adakah itu teknik teknik pancingan semata mata?terpulang pada waras masing2...kepada yang membaca kongsilah pengalaman anda,especially lelaki...click here for more interesting info


    p/s : aku juga pernah menangis..selepas bergelar akhil baligh first time aku menangis ketika homesick pada minggu pertama persekolahan kerana berjauhan dgn keluarga..hahha..




    anda rasa? 

    [ Kene Momok Begitu Sahaja ]

    Sampah!.... Langsung tiada seni... Semata mata menaikkan rating stesen tv tersebut sahaja... Pelakon sms.... Cinta Balqis lg best....haha.. Hassan rock!!!!!.... Ini baru betol... Realiti kehidupan...

    anda rasa? 

    [ borin nk mampos ]

    Xde pape yang nk di tulis... cuma kesimpulan hari ini....
    Red Warrior akan lawan Kedah ujung minggu ni kat Kota Bharu..aduh, kan best kalo aku ade same..bleh join bakar bas kalo Kelantan kalah...aku harap diarong menang.."Gomo kelate gomo".
    Nampaknya kempen 'Tak Nak Merokok' gagal..siapakah dalangnya??saman la...sume perokok naik court nanti.
    Routine yang sama arini bgn pagi, anta kakakku kerja,jalan jamm, balik surf, job street, job Malaysia and etc..konpem terlelap pastu then bgn lg..pkol 5.15 amik kakakku, jalan jamm lg, balik surf, job street lg...satu hari, rutin hidup aku berpusing dua kali!..
    msg-msg jap pada yang sudi... Tetibe aku tringatkan Karam Singh Walia..kan bagus kalau dia ni jadi Wakil Rakyat..hmm.. UMT and KUIS - Aspirasi dah masuk gerombolan, tidak di terima..Pro-Mahasiswa kebayakan yang menang kerusi pilihanraya U masing-masing...Melintang arus!tengok ape jadi nanti... Dulu orang yang tak sekolah fikir UNIMAS adalah Universiti Malaysia Sabah..aku terima tapi aku xbleh blah kalo ade orang xtau UPSI tu ape, kalo bdk kecik xpe..ni yang jadi lecturer pun xtau..click..bangang!.. Hani Tarmidzi?tibe jadi glamer hari ni di kalangan kawan2 ku yang berasal dari Sarawak, femes wei dalam fesbuk....click.. Cinta Balqis dah abis..hassan kawin ngan balqis..Last Man standing+win+get the girl+macho weh...heppy ever after mcm crite cinderella...AKU NAK JADI HASSAN, nk tukar name jadi Jaja San... lastly, aku depressed sedikit, esok nak cari ubat anti-depression,s ebab hari ni baru sebatang je aku isap., depress hari hari..bak kate kawan depressed tu xpe, normal way to see a great thing ahead...aku follow...hopefully....God willing....
    dah pkol 1 pagi..arghhhhhh....(mode mencarut sedikit)...dah abis mode nye...astagfirullahalazim...aku insaf!..

    anda rasa? 

    [ xtau nk letak tajuk ape ]

    Ini juga semasa blogwalking hari tu..entry yang 50% menarik separuh lg kontroversi la kot..Di sini aku tidak cuba memanipulasikan peperangan jantina, cume sekadar renungan bersama2..apa yang salah tu xpayah la amik, ape yang betol tu cuba la praktikkan...haha.. this is the thing i want to share to all of you my dearest readers and friends.... Perbezaan antara isteri dan girlfrend pada pandangan suami (xbleh blah suami mcm ni) Isteri mcm tv, girlfriend mcm handphone,keluar rumah tggl tv bawak hp. Xde duit jual tv, ade duit beli handphone, kadang2 sronok tgk tv tpi lg best main ngan handphone ( gile tipu xde duit jual tv..jual la barang kemas..sot!) Tv sekali bayar abisla, bil handphone kalo xbayar kne potong tertunggak katenye (mcm tu plak, kalo beli tv secara utang, beli kat court mammoth ke?) Tv saiz nye besar, tpi handphone kiut miut je (kalo tv plasma?ramping wehhh..) Sadisnye tv ade remote control, handphone cabut battery mati la dia.. Yang paling best, tv xde virus, hp ade kot...ade ke?ade la kot... So, pilih lah tv anda....... Personally agak berlaku diskriminasi di situ dgn menyamakan isteri dgn tv..gile kejam weh...same la jgk dgn girlfriend yang di samakan dgn handphone..cane la agk nye orang ade byk handphone ek?...hahaha... Of course, isteri itu adalah insan yang paling mulia di sisi suaminya, yang sanggup berkorban ape saje untuk suaminya, alik-alik kne backstab lak kan ngan suami sendiri...panas wehhh..perghh...bunyi nye mcm aku menyokong golongan perempuan walaupun aku lelaki...ini xmenjadi persoalan pun, guna lah akal dan minda yang waras..fikir2 kan lah..kate dah besar panjang kan.. Akhir kate..pesanan sy kepada bakal2 isteri di luar sane cubelah menjadi TV Plasma...kalo boleh yang branded2 la sket...sony ke, panasonic ke, adidas ke..ape2 je la..janji plasma...

    anda rasa? 

    Mitos atau Hakikat dri Adam untuk Hawa

    Semasa blogwalking tdi pagi..aku terjumpa satu artikel yang best untuk dikongsi bersama..terima kasih kepada admin blog ini SeliparJepun... Sedikit sebanyak sy telah edit untuk memudahkan pembacaan..... layannggggg~. 1. Perempuan Tidak Pernah Puas Hati - Hakikatnya: Perempuan sentiasa mahu perbaiki keadaan supaya lebih baik. * Yang sebenar2nya tentang Mitos 1... Wanting to make things better is not the same as never being satisfied with anything. Katakan kau orang menyuruh seorang teman sestudio/sekuliyah kau memperbaiki report or case study, sedikit pembetulan, di sana dan di sini, tetapi ini tidak bermakna yang kau orang tidak berpuas hati dengan kerjanya, bukan begitu? It's the same with the perempuan-Hanya kerana perempuan mahu sesuatu yang lebih baik, diperbaiki, dilebih sempurnakan, it doesn't mean we are impossible to satisfy. Tetapi satu yg harus aku akui dpd beberapa komentar yg dipungut dpd teman2 seperempuan, mereka mengakui, apabila tiba kpd relationship, mereka tdk mudah dipuaskan sebagaimana lelaki. Mengapa? Kerana aku percaya, standard emosi perempuan lebih tinggi dpd lelaki. Kerana itu jugalah dpd sebesar2 perkara sehinggalah kpd sekecil2 perkara, ia sentiasa berada dlm perkiraan perempuan. Pemikiran perempuan lebih kompleks berbanding lelaki.. Lelaki harus ingat, perempuan memang suka melakukan detailings. Bukan detail drawings yang aku hadapkan sepanjang aku kat studio tuh..kalau yg tu,aku pown malas~haha! Bg lelaki detailings menyusahkan. Bg perempuan, detailings itu menunjukkan komitmen, malah memperindah perhubungan. Apa yg harus lelaki ingat, apabila gf kau mencadang atau menyuarakan satu2 perubahan dlm perhubungan, gf kau sebenarnya BUKANNYA merungut, atau mengkritik. She's expressing her commitment to making the relationship the best it can be. Soalnya, kenapa lelaki selalu m'gunakan mitos ini apabila mencari kesalahan perempuan? Jawapannya mudah saja: kerana lelaki m'gunakannya sbg alasan utk tdk m'pedulikan kehendak perempuan, dan mengelak dpd melihat kesalahan sendiri! kah kah kah! am i right?? kalau salah tolong tunjukkan. 2. Women Are High Maintenance - Hakikat : Intimate relationships are high maintenance * Yg sebenar2nya tentang Mitos 2... It's not the women who are high maintenance - It's relationship. Successful relationships aren't easy. Kerananya, kita terpaksa bekerja keras, lebih dpd biasa, kita adakalanya tertekan, kita juga terpaksa berkorban. Okay guys, bayangkan sejenak kau orang memiliki kereta idaman anda(kete idaman aku sebenarnye), yg anda intai selama ini - 4WD CR-V Honda DOHC I-VTEC atau Harrier dgn kuasa selaju kuda di hujung kaki kau. Apakah selepas memilikinya, kau akan merungut2: "Minyaknya kuat sgtlah," atau "Bunyinya tak berapa senyaplah, kena selalu pergi servis." Sudah tentulah kau tdk akan, atau seboleh2nya mengelak, dpd merungut2 tentang perkara ini (sekurang2nya utk 3 bulan yg pertama kerana sdg dan masih syiok memakainya), kerana ya kau mengerti, itulah harga yg kau perlu bayar utk apa yg kau telah pilih. Well, demikianlah juga halnya dgn perhubungan. They need attention n work n maintenance in order to run properly. Kerana secara tabi'inya perempuan lebih sensitif, lebih beremosi, dan lebih suka melakukan kerja2 detailings, maka tdk hairanlah jika perempuan menjadi pihak yg lebih byk mengusahakan kerja2 connection, komunikasi, dan sbgnya. Kerana mengerti perhubungan cinta yg aman dan berjaya memerlukan high maintenance, sebab itulah perempuan bersifat sedikit mendesak, dan menekan. Soalnya, lelaki selalu menjadikan mitos ini sbg alasan utk tdk 'bekerja' demi perhubungannya, dan inilah yg selalu membuat cik kak2 kita sakit dan makan hati! lalala~ correct me if i'm wrong.. 3. Perempuan Suka Control Lelaki - Hakikat: Perempuan sebenarnya mahu menyumbang, memperbaiki, dan dimasukkan dlm perancangan. Perempuan sentiasa mahu masuk campur dlm apa jua masalah yg tercetus antara dia dan pasangan, anda tidak percaya? Lelaki yg tdk pandai mengatur kewangan misalnya, yg selalu pokai pd tengah bulan, apa solusinya? Sudah tentulah si gf mengambil inisiatif utk membantu. Caranya? Terpulang. Ada yg menolong dgn kaedah meminjamkan wang, atau bg yg lebih bermurah hati dgn segala senang hati mengamaljariahkan saja wangnya kpd si lelaki, atau ada juga yg campur tangan menjadi financial planner utk si lelaki. Dan masalah tipikal pasti timbul selepas itu: Ini nampaknya satu percubaan utk jadi queen control. * Yg sebenar2nya tentang Mitos 3... Perempuan dlm mana2 perhubungan sekalipun, pasti meletakkan cinta sbg agenda teratas(takde la sangat..bg aku,family 1st!). If we see you hurting, we want to make it better. If we see you struggling with a problem, we want to help you find a solution. Mengapa kita, perempuan, melakukan semua ini? Because we love u. Sebab itu tdk hairanlah, perempuan, sentiasa mahu masuk campur dlm apa jua masalah yg tercetus antara dia dan pasangan. Perempuan mungkin memang ditakdirkan mempunyai semangat berpasukan setiap kali bercinta dgn seseorang. Sebab itulah apabila perempuan mula sibuk2 dan menyibuk dlm beberapa urusan, lelaki jadi jengkel. Tetapi awas lelaki! Perempuan hanya mampu memberi input, bukan kerana mereka mahu control lelaki, tetapi kerana mereka mahu turut serta, merasai keseronokan 'keterlibatan' dgn pasangan yg dicintainya. Soalnya sekarang, sesetengah lelaki menganggap, mereka tdk sepatutnya tunduk kpd jajahan pasangan. Menerima pertolongan dpd perempuan hanya menunjukkan kelemahan mereka. It makes them less powerful. Mungkin kerana itulah agaknya banyak fasa2 penting dlm perhubungan yg sepatutnya sudah dicapai pd masa2 tertentu, terbengkalai, dan tdk menunjukkan sebarang petanda masa depan yg positif, kerana lelaki, kau memang degil! haha..aku pon degil gak!tp aku perempuan~ 4. Perempuan Lekas Cemburu Dan Suka Mendesak - Hakikat: Perempuan amat menjaga perhubungan cinta Situasinya begini : A couple misalannya, dgn seorg lagi girl (sahabat baik kpd si gf), berkemungkinan utk terjebak dlm krisis hubungan 3 segi. Si gf mendapati sahabat baiknya ada menyimpan perasaan kpd si bf, berdasarkan body languagenya, tutur katanya, perlakuannya, juga gerak matanya. Jadi kerana si gf percaya bahawa dia perlu berbuat sesuatu utk menjaga perhubungan cintanya, maka sahabat baiknya sendiri, perlu dicurigai, dan perlu diawasi. * Yg sebenar2nya tentang Mitos 4... Mana2 perempuan sekalipun yg berada dlm dunia percintaan tdk akan sekali2 mendedahkan perhubungannya kpd bahaya. Mereka tdk akan membiarkan sebarang perkara pun yg boleh mengancam atau membahayakan hubungan. Perempuan selalu menjadi amat sensitif, terutama sekali apabila ia mem*sensored*tkan boundaries perhubungan, juga terhadap apa2 saja unsur yg boleh memisah atau memecahbelahkan. Kerana itulah perempuan secara automatik, menunjukkan sikap cemburu, banyak bertanya, banyak menyoal, dan kemudiannya mendesak, kerana bg mereka itu adalah beberapa langkah paling penting dlm menjaga keharmonian perhubungan. Jadi lelaki, protect yourself n your relationship. Jgn terlalu keras spt batu, dan jgn juga menutup mata seolah2 tiada apa yg berlaku. Berjaga2lah terhadap asap yg baru keluar kecil, supaya ia tdk bertukar menjadi api yg marak! 5. Perempuan Yg Berdikari Tdk Perlukan Perhatian Lelaki - Hakikat : Walaupun wanita kuat dan berdikari, tdk bermakna mereka tdk perlu dan tdk mahu dimanja lelaki.Sape kate ha?? Aku percaya, di dlm dunia ini ada 2 jenis perempuan : Satu, jenis yg vulnerable dan dependent, mahu dilindungi, mahu dijaga, dibelai dan dimanja, manakala perempuan yg jenis satu lagi pula adalah mereka yg perkasa, yg kuat, yg capable, yg tdk perlukan (baca semula: "Yg TIDAK BERAPA memerlukan...") perhatian dan jagaan lelaki. Kau tergolong dlm kategori yg mana? (aku yg ke 2! haha) *Yg sebenar2nya tentang Mitos 5... Inilah sikapnya. Inilah yg selalu berlaku. Apabila seseorang lelaki itu berpasangan dgn perempuan yg berkarier besar, dgn masa depan besar, pendapatan besar, jiwa besar, pendek kata semuanya besarlah - He often mistakes her competence n confidence as an indication that she doesn't need or want to be taken care of. Kebanyakan lelaki menyangka, pasangannya adalah jenis wanita yg tdk perlu dirisaui. Hendak servis kereta? "Oh dia boleh uruskan sendiri..." Hendak betulkan sinki bilik air yg tersumbat? "Dia pandai buat sendiri..." Hendak beli barang hantaran kahwin? "Itu pun dia boleh buat sendiri tuu..." Ketidakhadiran pasangan utk melihat, membantu, atau meringankan beban, sebenarnya, hanya akan menimbulkan implikasi-implikasi yg lebih merumitkan. Ia akan dilihat sbg satu signal si lelaki tdk bertanggungjawab, bersikap lepas tangan, tdk menunjukkan ciri2 sbg bakal suami yg mampu memimpin keluarga. Lelaki, kau silap. Kalau pun gf kau jenis yg strong, capable n independent, ini tdk bermakna mereka mahu terus tdk dipedulikan sepanjang masa. Guys, sometimes women want you to help us do something even if we can do it ourselves.(bukan ngade2 or gedikz2). Ada masanya lelaki, perempuan, mereka sedar mereka mampu melakukan segalanya, tetapi mereka mahu merasai support kau orang, kekuatan kau, perlindungan kau. Kerana itulah perempuan suka mendengar teman lelakinya bertanya, "Apa yg boleh saya buat utk awak?", kerana apa? Kerana ia mencetuskan perasaan selamat, dan dihargai. Soalnya sekarang, kebanyakan lelaki mengambil kesempatan atas kebolehan dan kemampuan pasangannya, sbg alasan utk bersikap acuh tak acuh. Dan yg lebih menjengkelkan hati perempuan, "Ala relaks laa... dia boleh buat sendiri..." (kalau mcm tu..ko berchenta lah sorang2!) p/s: nilai lah sendiri ye!....

    anda rasa?