..[..muhasabah diri..]..

March 27, 2009 Friday, March 27, 2009 karya - karya Jaja Jeng
assalamualaikum bg yang iye, salam sejahtera bg yang tidak....hajime mashte bg yang peranakan Jepun..anneyong-haseyo bg yang Korea, utara ataupun selatan...bgi yang AMAREKA, elo boh,wat nate apo tuh....walau ape pun anda...tetap lah menjdi anda di mane jua anda berada...jdilah dri sendri..jgn hipokrit...hipokrit tdak akan di terime pakai oleh msyarakat sekeliling anda, walaupun anda sememangnye hipokrit, jgn cube menonjolkannye pada public...kadang kala anda harus bersikap lebih 'plastik' di dalam masyarakat untuk menjage, mem'protect' status ataupun standard ataupun ape2 kepentingan di dlm sekolompok manusia yang bertamadun.....begitulah rutin harian insan biase..."nk terime atau tidak bolos saje dinding itu",itu kate zizan dlm rancangan nye...aku kate..aku xkan kate!.. entry kali ini adalah berkenaan dgn masalah yang di alami oleh remaje yang xde awek mcm aku..ha2..yang ade awek pun same dgn je pun..malah yang dah kawin pun same jugak..yang kawin dua, apatah lg...kaum hawa?dah same naik dah skng..artis?lebih teruk lg...jikalau tiada golongan ini, maka cikgu disiplin kat sekolah akan xde keje...atlis bleh men kejar2 ngan student.... tahun ini 2009!...sudah 7 tahun rupenyer...sudah 7 kali belanjawan, sudah 7 kali berpuasa di bulan ramadhan...af pun dah 7 kali kot...7 kali sambut krimas...7 kali chinese new year dan 7 tahun juge perjalanan aku mengejar sebuah cinta yang abadi tidak kesampaian..ha3..yg last tu tpu jeh!..=P..kerajaan menaikkan harge rokok setiap tahun rasenye..mereka beranggapan golongan perokok adalah golongan yang kaye.."mmpu beli satu semesta",itu kate Too Phat...dlm tempoh tujuh tahun dah byk kali cubaan satu, dua , tiga untuk mengurangkan jumlah pengambilan nikotin yang di ambil sehari-harian...tpi xberjaye...semakin parah...setakat menanam tebu di pinggir bibir je la...cube google cane nk stop smoking...bermacam2 care yang ade...satu pun xmnrrik bg aku..aku lebih tertarik untuk men google mende lain...contoh nye mencri edu jurnal dan etc..kenaikan harge rokok agak mmberi impak kepada perokok...tpi masih gak..wat derk je..kongo je.. 7 tahun!!!!..kalo aku da kawin..aku rse anak aku yang paling sulong sudah berumur 5 tahun...haha...kalo anak aku lelaki,"abah, aiman nk basikal, nti abah belikan basikal ye,kawan aiman sume dah ade".....itulah di namekan imaginasi..ape barang basikal..."nah abah bg gitar fender nih, jdi cam Steve Vai, jdi cam dia, pro gitar solo"..aku sure dia xkisah..kalo yang perempuan,"mama, along nk beli barang make up,nk comey mcm mama..abah kate mama comey,sebab tu dia kawin nga mama"..ape barang beli make-up.."nah mama belikan along raket squash, jadi cam Datuk Nicol David,dia player squash top dunia...FYI,mama jual mhal dulu, abah ko tu yang tergile2 kan mama..padan muke die..tpi las2 mama sayang dia jgk..".....tpi apakan daye..7thun penuh dgn gelumangan nikotin dan tar shje... aku rase sudah tibe masenye untuk sedikit serius untuk merealisasikan harapan aku ini...kepada kawan2 seangkatan dgn aku..jomla kite brhenti ramai2...kite boikot produk tembakau..biarlah lembage tembaku malaysia bankrap je trus..kepada yang sudah berjaye, berkongsilah tips dgn rakan anda...xpun tulis buku pasal pengalaman anda menjauhi produk tembakau ini..kalo laris dapat royalti, dapat duit..perghhh!...duit tu... aku ade seornag kawan ataupun teman di cni yang berjaye mengatasi ketagihan itu..tahniah kepada yang terlibat...aku percaye 50 % dripada usahanye itu adlah keazaman dri sendri..yang selebihnye adalah dri keyakinan yang di berikan oleh orng yg rapat dgnnye...tahniah kepada orang2 yang terlibt..anda sume adalah hero...kredit kepada mereka.... persolannye di mnakah aku hendak mencri 50 lg tu?... aku xksh... wat ilek je... ilek lg... ilek2... ilek punye ilek.. dah 7 tahun...sesalan mule terase..."sesalanku"..ezlyn slalu berkate begitu.. "SPERMA perokok x subur!!!!!"...tepat ke dahi nmpknye kate2 itu,"headshot!"..... mne aku nk cari baje?!!!... walau ape pun....niat itu masih ade...kate orng,pasang niat itu sudah cukup baik... dah dpt pahale..cume mnunggu perlaksanaan shje..doa2kan la wahai teman2ku...=D... p/s : better late than never!!!!!!...chow...

anda rasa? 

7 Response to "..[..muhasabah diri..].."

  1. syada Says:

    Zizan juga berkata..
    "anda kena Alert,Grab,& Exergerate"
    hehehehe

  2. Jaja Says:

    lol...=D

  3. sYazY_dZaiMa Says:

    erm,setuju sangat..bawa la sapa2 yg patut--->awang juak..wish u luck,heee..

  4. Jaja Says:

    ...aoklah..kelak kamek ngembaknya juak..hehehe...

  5. jeffry azizi jaafar Says:

    payah la nk stop ngn nikotin nih.aku pun dh makin miskin hari ke hari nih..haha..sial la kerajaan naikkan harga rokok..

  6. Jaja Says:

    ..ko nk mati pucuk ke jeff...gile ko..xde legacy ko nti..bhenti la doh...xelok..aku dah bhenti beli dh ni..=P..

  7. Dosz Says:

    agak kompleks post ini, memerlukan penelitian dan kosentrasi tahap 7 petala langit untuk menikmatinya. mmmm