[ ConcerN ]

April 14, 2010 Wednesday, April 14, 2010 karya - karya Jaja Jeng
Salam dan selamat sejahtera untuk yang membaca blog sy ini. Baru tergerak hati untuk menulis sesuatu. Di harapkan dapat menjadi pedoman kepada sesiapa yang berpotensi untuk melakukan perkara yang sama di masa hadapan. "dah makan pandai2 la basuh pinggan, jangan buang merata je chor, nanti anjing datang buat sepah, xpasal2 masuk dalam berita, mase tu baru nk terngadah"

BUANG BAYI - Kenapa wanita saja yang dipersalahkan??..(inilah topik yang saya nk ungkapkan kali ini)...

Berita di tv dan di media2 cetak terlalu memokuskan tentang tindakan tindakan kejam wanita yang melakukan jenayah tersebut. Sy rasa adalah tidak adil berlaku sedemikian kerana sy rase masyarakat perlu menilai titik permulaan jenayah ini berlaku. Masyarakat marah dan mempersoalkan tidak adakah langsung naluri keibuan dan belas kasihan terhadap bayi yang tidak berdaya itu? Dalamkesibukan masyarakat 'menghukum', mencerca dan menghina gadis terlibat,kenapa tindakan lelaki yang menghamili gadis tersebut tidak disentuh?Kenapa dibiarkan lelaki itu terus hanyut tanpa ada kesedaran bahawa apa yang telah berlaku itu adalah salah kedua-dua pihak.

Ia bukan sahaja tidak adil, malah menganiayai gadis-gadis yang terpaksa menanggung beban seorang diri sehingga mendorong mereka bertindak di luar batas kemanusiaan dengan membuang bayi yang baru dilahirkan
untuk menjadi tatapan serangga dan haiwan haiwan di jalanan . Skema nya ayat..ok tukar gaya penulisan..

Bagi aku, dua dua salah, bodoh macam haram, dah terang2 menda tu dah haram, ko nk jgk, last2 dah bunting, mula cuak...bak kata kawan aku "benda haram ni la yang syok nk wat kot"..ada betol nya..


"this people are dumb..wear a protection la jang, kat seven 7 belambak2 chor, kedai mamak pun ada jual kot...cuma nk ke x ko beli je pun..come on la..."


Bukannya hendak menggalakkan perkara sebegini berlaku, tetapi kalau dah datang masing2 punya bodoh tu..fhm2 je la...brengset!..




p/s: bukan untuk menghina atau mengata cuma meluahkan isi otak....



anda rasa? 

3 Response to "[ ConcerN ]"

  1. Ari Says:

    nice posting gan

  2. aNa HaSaNaH Says:

    Hana_Aecha??eh e2 sy..hehe..TQ jaja jeng..i'm waiting 4 u minggu minggu depan nyer post,k..huhu

  3. Jaja Jeng Says:

    @ari - thanks bro..
    @hasanah - tunguuuuu!..